Geschiedenis
Omstreeks 1890 is er door J.R.Hooge een stoommaalderij gebouwd hier te Munsterscheveld.
De maalderij werd aangedreven door een stoommachine (locomobiel) die gestookt werd met turf, want turf had men genoeg in deze streek.


ImageIn 1907 werd er door J.R.Hooge opdracht gegeven aan molenmaker Schulte te Ter-Apel, om een windkorenmolen te bouwen van onderdelen uit een watermolen uit Oude Pekela.die daar als poldermolen overbodig was geworden.


Eigenaar na J.R.Hooge werd G.H.Geerdink die van 1916 tot 1920 huurder was geweest. De huidige eigenaar is J.H.Geerdink sinds 1961.

Als hulpkracht in de molen werd eerst een ruw oliemotor van 22 pk en sinds 1941 een elektromotor van 25 pk gebruikt.

 


Molenstenen
Sedert september 1936 had de molen nog maar één roede, in 1947 verloor hij ook de andere roede.
In 1967 ging de onttakeling verder toen de molen zonder stelling kwam te staan. In 1973-1974 werd de molen gerestaureerd. De molen kreeg toen nieuw geconstrueerde roeden, as, staart, stelling en een geheel nieuw rietdek.


De oude houten bovenas is bewaard gebleven.

Image


In 1987 kreeg de molen z'n huidige naam en in 1998 is het onderhoud overgedragen aan de Stichting tot behoud van korenmolen Grenszicht.


Molenaars
Stilstand is achteruitgang en daarom is het van groot belang dat de molens regelmatig draaien. Daarvoor zijn deskundige molenaars nodig. Vroeger waren dat de beroepsmolenaars, tegenwoordig gaat het meestal om vrijwillige molenaars.


Om een molen verantwoord te laten draaien is heel wat kennis en kunde nodig. Sinds 1972 bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars die de opleiding tot gediplomeerd molenaar verzorgt. De opleiding vindt plaats in de praktijk, ondersteund door theoretische kennis met onderwerpen als weer, molentypen en hun onderdelen, onderhoud en veiligheid.


Juist omdat het over vrijwilligers gaat is er eigenlijk altijd wel behoefte aan uitbreiding van een aantal gediplomeerde molenaars. Voor onze molen zijn drie molenaars beschikbaar, maar uitbreiding is zeer gewenst. Gegadigden kunnen zich melden bij onze molenaars of ons secretariaat.

 

Technische gegevens


Image Korenmolen Grenszicht is een achtkantige stellingmolen met een bovenkruier.

Hij heeft een voeghouten kruiwerk.

De metalen roeden (Buurma) hebben een vlucht van 18.60 m oud-Hollands systeem en een gietijzeren as (Foxham).

Hij heeft twee koppels stenen door de wind aangedreven en een koppel dat mechanisch wordt aangedreven.

 

 

Museum Image


Sinds 2002 is er een molenmuseum aanwezig.

U krijgt een indruk van het leven rond 1920.

De molen maakt deel uit van een grensoverschrijdende molentoer.

Achter de molen is een mini-camping 'De Molenhof aanwezig.

 


Donateur
De molen draait door de wind en die brengt geen kosten met zich mee. Echter om deze unieke molen in bedrijf te houden kan de stichting "niet van de wind leven" voor donateur kunt u contact op nemen met het:

 

Secretariaat
Hoofdkanaal W.Z. 109
7881 AE Emmer-Compascuum
Bankrelatie: Rabobank, nr. 31.71.42.844

 

Bezoekersruimte
In 2007 heeft de molen de beschikking gekregen over een nieuwe bezoekersruimte. Molenbezoekers kunnen in groepsverband hier onder het genot van een kop koffie, kijken naar een video over de molen om daarna een rondleiding te krijgen door de molen en museum.

 

Image


Openingstijden
De meeste dagen is er wel een molenaar aanwezig.

Met name de zaterdagen zijn de vrijwilligers gaarne bereid u te ontvangen en tekst en uitleg te geven.

U kunt dit zien door het bord "molen open" aan de weg en de blauwe wimpel die aan de stelling van de molen in de wind staat te wapperen. De molen is dan open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

 

 

ImageKorenmolen Grenszicht

 

Afspraak
Wanneer u een afspraak wilt maken voor een rondleiding of het geven van feestje in combinatie met brunch of buffet, neem dan contact op met:


Dhr J.H.Geerdink
Adres: Hoofdkanaal W.Z. 109
7881 AE Emmer-Compascuum
Tel: 0591-353996 b.g.g. 0591-354626
of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Het is leuk vertoeven in Emmer-Compascuum

Copyright © 2015. All Rights Reserved.